onsdag 18 januari 2012

SOPFAKTA
Lag om dumpstring, det är sedan 2000 lagligt i Italien att dumpstra.

I Sverige är det flera som har blivit dömda trots att dumpstring är i en gråzon i svensk lag. Vad man kan bli dömd för är olaga intrång och/eller stöld. Soporna tillhör butiken eller avfallshanterarna och är containern inhägnad är det annans mark. Varför butikerna inte vill att andra ska ta deras slängda mat beror nog mycket på ansvaret för om maten skulle vara dålig.


http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.2874087-butikerna-vi-har-inga-varor-ute-under-natten

Metro-fakta: Mat som slängs

Uppskattningsvis slänger varje person i Sverige 100 kilo mat varje år. Av den är hälften ätbar. Det innebär cirka 150 gram per dag.

Stormarknader och andra stora butiker slänger omkring 1 200 kilo fast matavfall per heltidsanställd.

Närbutikerna slänger cirka 1 600 kilo per anställd.

En restauranganställd beräknas slänga cirka 3 000 kilo mat.

Källor: Konsumentföreningen Stockholm, Skånes livsmedelsakademi, Avfall Sverige

http://www.metro.se/nyheter/de-letar-mat-i-containrar/EVHkaB!fJEF3qq6hc05U/

http://theleftovers.net/index.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar