fredag 11 april 2014

Ref

Länk till avhandlingen Lärares arbetsglädje - betydelsen av emotionell närvaro i det pedagogiska arbetet av Anna-Carin Bredmar, Göteborgs Universitet 2014

[https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/35247/1/gupea_2077_35247_1.pdf]


"Vi bär på en rädsla att förlora kontrollen över oss själva inför andra. Rädslan att förlora ansiktet inför andra skrämmer i dag många av oss mer än döden. I vår kultur och typ av samhälle är det nämligen oss själva vi ser som samhällets heliga objekt. Det är självet som bör närmas med allvar och tillbörlig respekt. Självet är alltså den totempåle vi ständigt dansar i ring kring. /../ I vardagslivet har vi regler som i mångt och mycket styr hur vi beter oss mot varandra. Reglerna och koderna är förknippade med vår känsla för skam och de har vuxit fram under historiens gång. Det som är nytt för vår tid är att vi är medvetna om att vi kan förändra oss. Vi lever i en tid och ett samhälle som ger fler än någonsin utrymme att lyckas med konsten att vara sig själva. Därmed ökar också risken för att misslyckas och känna sorg. 
Full koll är och förblir en illusion, men det behöver inte upplevas som en sorg att vi är sociala och historiska skulpturer. Det kan vändas och ses som befriande. Det innebär ju att vi inte nödvändigtvis behöver vara de vi är - att saker och ting kan hända, att livet kan vända, säger Emma Engdahl."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar