söndag 27 april 2014

Nedslag i processen - sammanfattande blogginlägg till opponent

Reflektion:
Jag försöker knyta ihop säcken och återblicka min process och ställer mig frågan, hur kan jag gå vidare och vad vill jag säga?

Det började med att jag köpte en dokumentförstörare för att ha ett material att börja med (pappersstrimlorna - väven). Jag upplevde dock att det mest blev platt, intetsägande och ointressant samt att jag till viss del redan gjort det i tidigare arbeten. Jag tappade därför intresset och blev frustrerad över att jag inte tog mig någonstans. Efter det försökte jag börja om på nytt men då var jag stressad och började febrilt söka ingångar (bl.a. undersökande av plats och borttappade kläder) överallt utan att ta mig någon vart. Jag blev också än mer stressad över att det på handledningen sades att en skulle sätta igång och jobba med någonting fysiskt så snart som möjligt, för att ”det är så man gör”, fast det kanske inte direkt är så jag själv går tillväga. Jag gjorde som det sades och började tvivla på mig själv och min egen röst och förmåga. Efter vidare reflektion kring hur jag kände och framförallt varför, kunde jag gå vidare och se att det jag upplevt faktiskt var något som jag vill/tänkt skriva om i uppsatsen och att mitt gestaltningstema (socialiseringsprocesser/identitetsskapande…) funnits framför mig hela tiden.

Utifrån det började undersökningen av vad en socialiseringsprocess är och hur den formar oss. Det jag fascineras mest av är omformandets ständiga uppbyggande av och förstörande av jaget och hur det där emellan i vissa fall kan uppstå en intrapsykisk konflikt. Alla människor vill höra till ett sammanhang eller vara delaktiga i något för att alla har ett socialt behov.
Vad betyder det egentligen "att vara sig själv" när vi ju hela tiden i olika sociala konstruktioner formas och omformas? Är det anpassa sig eller gå under som gäller? Vilka sidor vill/får en ha kvar och vilka inte? Är valet aktivt och ens eget eller sker det av sig självt?

Eftersom jag redan hade ett insamlat material (vantar) började jag undersöka det. Detta gjorde jag genom att ställa frågor till mig själv, kring materialet och att sätta det i olika sammanhang för att se vad som hände. Jag upplevde dock att det inte gav så mycket så jag fortsatte med att göra avgjutningar i pappersmassa av vantarna. Efter några dagar upptäckte jag att det hade börjat växa mögel ovanpå dem. En oplanerad vändning som gjorde mig jätteglad då jag i möglet kunde se en direkt koppling till mina tankar kring socialisering, strukturer och att skapa nya perspektiv.
Att, likt möglet, gå sin egen väg, lyssna till sin egen röst och göra det en själv känner att en behöver för stunden ser jag som en styrka och någonting bra men hur skulle det fungera inom skolans väggar? Och hur går det egentligen ihop att gå sin egen väg samtidigt som en vill tillhöra ett sammanhang eller grupp där det är gruppens röst som styr vilka vägar en tar? Vad gör det med en att vara utanför en gemenskap som en kanske egentligen mest vill tillhöra för att det underlättar ens existerande i vissa sammanhang? En vill tillhöra sammanhanget för att slippa vara ensam och skalar därför bort eller förtränger vissa delar av sin personlighet för att passa in. 

dela upp + bryta ned i mindre bitar + skapa nya perspektiv + skala bort & lägga till + kategorisera + sammanfoga + en större kontext = ?

Just nu undersöker och odlar jag mögel i glasburkar och väntar på att få en leverans petriskålar så att jag kan odla ännu mer. Jag vill korsbefrukta, blanda och "såsa till det" men direkt vad utgången av odlingarna blir vet jag i dagsläget inte eftersom det tar tid att kultivera. Jag är väl medveten om att arbetet just nu är mer teoretiskt än handfast och fysiskt men jag har flera idéer för möglet att gå vidare med. Och det är inte odlingar med "fint mögel" som jag kommer presentera vid slutet men eftersom det är där arbetet befinner sig i nuläget så lägger jag upp bilder på dem så att det finns något att "titta på" inför överlämning/opponering. Se även de mer teoretiska referenserna för översikt.

Ref:
_ Vetetenskapens Värld, Sveriges Television: Svampar på frammarsch. Sändes 2014-02-03:
_ Deconstruction, Scott Carter: 

Dokumentation av arbetet:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar