måndag 16 januari 2012

INSPIRATION
Tanken med vårt kommande containerdyk är att vi skall laga och äta maten tillsammans för att dels undersöka vår egna gränser. Vågar vi mer i grupp? Vågar jag dyka i en sopcontainer mitt i natten och kanske åka fast för olaga intrång? Vågar vi äta av maten?
Men en annan tanke som vi diskuterat mycket kring, och som faktiskt också fick oss in på spåret att vi skulle dumpstra, är gränsen mellan fin/ful kultur (matkultur).

Vi har tänkt att vi skall fota av maten vi lagar i sann "materotiks" anda med inspiration hämtad från kokböcker och matbloggar.

Bilderna kommer härifrån, härifrån, härifrån och härifrån.


Och bland annat här, här, här och här kan man läsa en hel del om hur man gör för att fotografera mat på bästa sätt. Att det finns en hel uppsjö av tips på matfotografering kan tyckas lustigt men det är ganska svårt att få något att se lika smarrigt ut på en bild som det gör på din tallrik.

Det fick mig att tänka på en bok som jag bläddrade i i skolans bibliotek häromdagen när vi sökte inspiration till arbetet, det var en bok tryckt 1953 som hette "The design of a restaurant". I boken som var ganska tjock fanns fullt med svartvita bilder på kända restauranger världen över blandat med tips på hur man bör placera borden, vilken färgskala man bör måla väggarna i och hur man skall ha ljussättningen och så vidare.

Det här med universallösningar verkar vara grejen. Liksom, SÅ HÄR gör man och allt annat är fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar