måndag 26 december 2011
onsdag 14 december 2011
Här har jag slagit läger de kommande dagarna för att skriva min essä på frågan: hur ser du på relationen mellan identitet och kultur?
Under VFU:n fick jag i uppgift av min handledare att utforma fem enkla uppgifter till årskurs 7 och ta fram materialet som krävdes till dessa. Detta eftersom de skulle ha vikarie under några lektioner. Uppgifterna skulle vara enkla för att just de klasserna har svårt att koncentrera sig när de gör större abstrakta arbeten som tex skulptur som tar tid. Enkla uppgifter som inte tar alltför lång tid funkar därför bäst. Förutom att skriva uppgifterna gjorde jag även exempelbilder till varje uppgift för att eleverna enklare skulle kunna visualisera uppgiften. Här är uppgifterna som jag skrev ner:
Bilduppgifter åk7:
Uppgift ett:
Gör bilden större
Du behöver:
sax, limstift, ett papper och en valfri bild ur en tidning
(Tidningar finns inne i lilla materialrummet i flyttkartongerna på golvet)
Gör så här:
Klipp bilden i remso
r. Limma sedan fast remsorna men med ett mellanrum på ett papper. Genom att ha olika stora avstånd mellan remsorna skapas en effekt och en helt annorlunda bild.
Uppgift två:
Perspektivlandskap av papper
Du behöver:
papper i olika färger och lim
Gör så här:
Välj ett papper i den färg du vill att din himmel ska vara i. Det pappret skall du inte riva i, eftersom det är din bakgrund och bas som du limmar de andra pappersbitarna på.
Riv remsor av de papper som du vill ha nedanför himlen.
Lägg ut remsorna så du ser hur den färdiga bilden kommer att se ut.
Limma fast remsorna
(börja uppifrån)
Jämna till sidorna av bilden med en sax om det behövs när du är klar.
Uppgift tre:
Hitta figurer med rinn och blåsteknik
Du behöver:
ritpapper, vattenfärg, vatten, en smal penna och en pensel
Gör så här:
Blöt ner den färg du vill använda så att den är rejält blöt.
Doppa penseln och läg
g lite färg på pappret. Se till så att penseln är mättad med vatten.
Blås ut /låt färgen rinna åt olika håll.
När du är nöjd med din figur, fundera över vad det kan föreställa och rita sedan dit och förstärk det som fattas.
Uppgift fyra:
En färg, många nyanser
Du behöver: papper, färgpennor, kritor och vattenfärg
Gör så här:
Välj EN färg som
du vill jobba med. Ta fram så många nyanser du kan av denna från olika slags pennor, kritor osv. Måla en bild och försök att med den enda färgen få fram så många nyanser som möjligt.
Uppgift fem:
Mosaikmålning
Mosaik kallas en bild gjord av exempelvis små sten eller glasbitar som lägg i ett mönster eller motiv intill varandra.
Du behöver: vattenfärg, pensel och ritpapper
Gör så här:
Ta ordentligt med färg på penseln men stryk av lite mot kanten på muggen.
Tryck sidan av penseln mot pappret så att du får en färgklick. Lek fram ett mönster.
Försök att få fyrkanterna så nära varandra som möjligt utan att nudda varandra.
onsdag 30 november 2011
måndag 21 november 2011
Här kommer, istället för en sammanfattande och beskrivande text för dagen, en bildkavalkad.
måndag 14 november 2011
Min Vfu-period började verkligen inte bra eftersom jag blev inlagd på sjukhus med blindtarmsinflammation innan jag hann påbörja den. Nu är jag opererad med en tarmskrutt mindre. Jag är sjukskriven och kommer få komplettera de dagar jag missat vid ett senare tillfälle.
Jag har fått dra ner på farten eftersom jag inte orkar alltför mycket men idag känner jag mig lite bättre och har bestämt att jag ska börja min Vfu på onsdag och kommer således också att följa med på samarbetet med Duo Gelland på torsdag.
Hoppas att resten av klassen har haft bättre starter på sina Vfu-perioder än vad jag hade.
lördag 5 november 2011
Redovisningen av gestaltningsuppgiften gick bra och det var otroligt kul att höra allas fina kommentarer om min film. Över lag är jag mycket nöjd med mitt arbete men jag är dock lite besviken på kritiken jag fick under redovisningen, eller snarare avsaknaden av kritik. Jag hade gärna hört någon konstruktiv kritik som kunnat ta mig och mitt arbete lite längre. Kommentarer som 'vilket bra arbete du gjort' gjorde mig visserligen väldigt glad men tar en inte vidare till nästa nivå.
Annars så var det både intressant och kul att se hur resten av klassen tänkt kring uppgiften. Bra jobbat klassen!
Denna vecka har vi haft didaktik på schemat där diskussioner, grupparbete och litteraturseminarie varvats med föreläsningar. Ur det fick vi med oss lite matnyttigt inför kommande veckors VFU.
Annars så ser jag mycket fram emot det kommande samarbetet med Duo Gelland och studiebesöket på Akvarellmuseet.
torsdag 27 oktober 2011
Jag har som bekant gjort en stop-motion-film och här visas nu den färdiga filmen följt av en presentation.
Drömmer om
Gestaltningsarbete av Elin Karlsson
Tillvägagångssätt
Originalidén till gestaltningsarbetet kom ur en vilja att arbeta tredimensionellt med papper. Jag kombinerade sedan det praktiska byggandet med digitalt foto. Resultatet blev en ca tre minuter lång stopmotionfilm, där jag byggt alla scener och kulisser och sedan fotat.
Utöver papperskulisserna har jag använt mig av diverse plastfigurer, en leksaksbil och andra småsaker för att ge liv åt scenerna. Jag har sedan med hjälp av ljud försökt att förstärka scenerna ytterligare. Musiken har en vän specialskrivit och de övriga ljuden och ljudeffekterna är valda för att passa filmens handling, miljö och händelseförlopp. Genom arbetets gång har hela tiden medvetna val tagits, av till exempel färger till scener och kläder eller val av material och ljud.
När vi fick gestaltningsuppgiften presenterad för oss så började jag med att rita och skriva tankekartor. Ur dessa kom så idén att göra en film, och som jag bloggat om tidigare så gjorde jag i arbetet med filmen allra först en synopsis över dess handling för att under arbetets gång ha en grov skiss att gå efter. Ändringar gjordes allteftersom men jag gick inte ifrån skissen alltför mycket eftersom jag fann att det blev alldeles för rörigt. Själva handlingen blev sen till när jag blandade de skisser och tankekartor jag gjort med mina egna önskedrömmar och fantasier.
De främsta anledningarna till att det blev stopmotion var att jag inte tidigare prövat på det samt att det var ett passande gestaltningsmedium till min idé. Eftersom jag inte tidigare arbetat med stopmotion har jag prövat mig fram vad gäller olika kamerainställningar, ljus, vinklar och bildhastigheter. Slutligen är filmen klippt och färdigställd på dator i redigeringsprogrammet iMovie.
Det magiska
Vad gäller gestaltningsarbetets startpunkt, den magiska artefakten, så var det första jag tänkte på drömmar och fantasier. Främst fastnade jag för det magiska i drömmar, det möjliga och obegränsade i dessa (även om jag i arbetet fått göra vissa avgränsningar, jag ville till exempel ha med flera scener, bland annat en mardrömsscen, men eftersom processen att göra stopmotion och bygga kulisser är tidskrävande fick jag stryka det).
Drömmen i sig är ett fantastiskt och magiskt tillstånd där verkligheten är obegränsad. I drömmen om natten blir den upplevda verkligheten till en ny verklighet i drömmen, och på så sätt skapas någonting magiskt. I drömmarnas värld kan man stöpa om och ändra på både sig själv, händelser och andra människor, filmens titel, "Drömmer om", är en ordlek med detta. Vi drömmer om vår vardag fast i drömmen lägger vi ihop saker som annars inte hör ihop och på så sätt görs händelser om. Jag ville bryta eller utforska distinktionen mellan drömmen och den verklighet vi känner eller mellan detaljer som flätar samman drömmen med verkligheten (exempelvis kartboken och jordgloben eller bilen som kan ses som en förlängning av drömmaren själv).
När jag föll in på detta spår kom arbetet också osökt in på Freuds teorier om associativ drömtydning. Enligt Freud är ens egna drömmar en väg till självanalys med grundhypotesen att det omedvetna själslivet i drömmen släpps loss på ett sätt som inte är fallet när vi är vakna och kontrollerade (drömmen är så att säga grundinspirationen till fri association). Drömmen är verktyget som behövs för att man skall kunna se sig själv som man verkligen är. Freud menar att drömmar är uttryck för önskningar av mer eller mindre omedvetet slag. Således menar han att alla drömmar är önskeuppfyllningar. Eftersom det omedvetna är skiljt från det medvetna genom en censurerande instans, där det omedvetna inte bara är passivt osynligt, utan aktivt döljer sig för oss i ett förvridande och förvrängande av drömmens innehåll, kan ett sådant tolkande kräva stor detaljkännedom om ens liv och kreativa lösningsförslag där personen blir uppfylld och glad av sin resa, kanske rentav självförverkligad om man så vill.
Huruvida andra som ser filmen gör samma tolkningar som jag nu lagt fram är egentligen helt oväsentligt, men de ser och tilltalas förhoppningsvis av andra bitar av mitt arbete.
Reflektion
Under dessa veckor har en spännande resa genomgåtts, en resa från lös idé till färdigt resultat, från tanke till handling, från förvirring till aha-upplevelser och från abstrakt till konkret.
Första veckan gick ut på att pumpa ut tankekartor, skisser och idéer som jag sedan sållade bland samt en frustration över att inte komma igång snabbt nog. Under projektets andra vecka gick jag från tanke till handling och bekantade mig med mitt material (papper) och började bygga. I samma veva kom även idén att presentera mitt arbete i form av en stopmotionfilm, något som jag utan att veta mycket om gav mig in på. Däri utmanade jag också mig själv, i att beträda outforskad mark och lära mig nya tekniker och dataprogram samt i experimenterandet med olika fotoinställningar, ljus och kameravinklar. Inspiration fann jag i böcker och i andras filmer och musikvideos på nätet.
Byggandet av kulisser och samlandet av rekvisita var tidskrävande men samtidigt väldigt roligt och i viss mån också meditativt. Någonstans i mitten av arbetets gång infann sig en frustration över att allting tog så lång tid och att saker och ting inte gick min väg. Någonting som jag under handledningstillfällena och samtal med klasskamrater tog mig förbi. Eftersom jag av praktiska skäl jobbade hemma så var handledningstillfällena extra nyttiga. Samtalen gav mig inte bara feedback utan också förslag på nya infallsvinklar och vägar mitt arbete kunde ta vilket var till stor hjälp.
Att ta till hjälp med ljudet kändes rätt redan från början, eftersom jag visste vad jag ville ha men inte hur jag skulle nå dit. Ljudsamarbetet funkade bra och var likaså handledningssamtalen nyttiga eftersom jag annars brukar ruva på och hålla mitt arbete hemligt in i sista stund.
Under hela arbetets gång har jag gått in med och haft mantrat: Jag kan! Vilket har lett till att jag litat på min förmåga och när alla pusselbitar fallit på plats fanns det ingen hejd att stanna så jag körde bara på.
Över lag är jag nöjd med mitt resultat och är med arbetet flera erfarenheter rikare samt har fått en större förståelse kring min egen arbetsprocess och metod. Under arbetets gång uppstod några mindre tekniska problem som skapade frustration men som jag fick ta mig runt. Mest nöjd är jag över min handlingskraftighet, att jag drivit både mig själv och mitt arbete framåt, oavsett om det uppstått oinspirerande ögonblick, tekniska problem eller om det handlat om att tänka om för att komma vidare.
söndag 16 oktober 2011
onsdag 12 oktober 2011
Idag har jag gjort en testfilm, dock lite halvhjärtat eftersom det blir så hackigt utan kamerastativ. Räknade ut hur många bildrutor jag behöver ha per sekund, testade beskärning samt ut/in-zoomning ur olika perspektiv. Passade även på att pröva olika inställningar på kameran för att få det att se så bra ut som möjligt.
Jag är redo att börja, jag och kulisserna sitter här och väntar, så snälla lilla kamerastativ kom med posten idag.
[kuliss och rekvisitalådan]
tisdag 11 oktober 2011
Två olika videos på temat kreativitet/ den kreativa processen.
Vill förövrigt att stativet och reflexskärmarna ska komma nu så jag kan börja filma nån gång! jag är i princip klar med alla kulisserna så nu är det bara att vänta..suck.
Tillsvidare får ni hålla tillgodo med en smygtitt på vad som hänt sen sist.
måndag 10 oktober 2011
Jag sitter här och funderar på ifall jag skall ha med "hemska saker" i drömmen (som min film handlar om) också eller om jag har min utgångspunkt i någon sorts magisk utopisk dröm där bara bra saker händer.
Sen sist har jag byggt kulisser och scener för fullt.
Jag har bland annat målat en bakgrundshimmel med vattenfärg,
sytt ihop kuddstoppning till moln (pappersplattan på baksidan är för att få bättre stadga när molnet hänger).
Samt gjort några fler scener, här är tex en stad (som på bilden inte är riktigt färdig).
Och på dagens att-göra-lista står: tillverka "drömmoln" i olika storlekar, vika origamitranor, bygga en tunnel, göra vykort samt leta rätt på julbelysningen från vinden.
lördag 8 oktober 2011
Just nu håller jag för fullt på med att bygga kulisserna till min film vilket är pilligt men kul. Allt är gjort/byggt i papper. Exactokniven, stållinjalen, limpennan och tejprullen är numera mina bästa vänner.
onsdag 5 oktober 2011
tisdag 4 oktober 2011
Efter en skön skogspromenad och bollning av idéer tillsammans med Sanna har jag nu ÄNTLIGEN satt tåget i rullning och fått peppen tillbaka.
Som det ser ut nu så är tanken att jag ska göra en film, så idag har jag gjort en synopsis till denna, skrivit ner vad som skall fixas tills jag får mitt stativ i posten och kan börja filma samt gjort en inköpslista (se bild) på viktiga ting till genomförandet av filmen. Jag har gjort lite film för ungefär hundra år sen på teknik som idag är ungefär lika föråldrad men jag hoppas att det tillsammans med final cut genomgångarna vi hade tillsammans med Katarina Nitsch på Örebro Konstskola för längesen skall hjälpa mig i alla fall lite på vägen.
Jag kan!
Vi får se hur det går, håll tummarna!
lördag 1 oktober 2011
Oj, oj, oj vad roligt! Mitt projekt till Offentliga rum-uppgiften har blivit publicerat i nya numret av Faktum (#109). Jag känner mig hedrad över att få vara med i ett sånt bra magasin. heja!
fredag 30 september 2011
Magi är en verklighetsuppfattning grundad i övertygelsen om att människan kan påverka den fysiska världen genom kontakt med övernaturliga makter. De som ägnar sig åt magi kallas magiker (efter persiskans magus), trollkarlar eller häxor. Magi handlar enligt moderna magiker om att med "tankens kraft" uppnå vissa mål.
Artefakt (latin. ars = konst, facere = göra, tillverka) betyder "konstgjort föremål". Inom arkeologin används beteckningen för alla ting som tillverkats av människor. I beteckningen inkluderas alltså också avfallsprodukter från föremålstillverkning.
torsdag 29 september 2011
GESTALTNINGSARBETE
Ni har lyssnat på konstnärliga synsätt. Ni har lyssnat på föredrag om Februari Imperiets uppgång och fall. Ni har letat efter Imperiets artefakter och fyllt dom med minnen, myter och magi. Ni har fått en intensiv redovisning av västerländsk-konst och kopplingar till 1900 talets världskrig. Ni har sammankopplat och inspirerats. Ni har betts om att mytologisera era objekt och att överraska Dômens skulpturelever. Ni har betts om mycket. Nu ber vi er om mer.
Det är dags för era individuella äventyr att ta sin början.
Gestaltningsarbetet tar sin start och gemensamma grund i den
magiska artefakten.
Finns det någon magi kvar i en värld av styrdokument, pensionsfonder, funktionstänkande och kommersialism?
Våga ge dig in i ett magiskt tänkande där animism, animation och omöjligheter är möjliga.
Börja ditt gestaltningsarbete ur ordet magisk artefakt.
Magisk i detta fall innehar flera möjligheter.
Du kan välja att tolka ordet som en Harry Potter lek eller från ett spirituellt synsätt där allt är besjälat. Du kan se det som en illusionistisk uppgift, eller som en möjlighet att se din samtid från ett annat perspektiv. Men hur du än väljer så handlar det magiska om möjligheter du inte trodde var möjliga. Det magiska äventyret ligger i din egna kreativitet.
onsdag 28 september 2011
tisdag 27 september 2011
lördag 24 september 2011
onsdag 21 september 2011
Gårdagens workshop i Hammarkullen handlade om den kreativa processen, att våga förbehållningslöst och att komma vidare.
Detta illustrerades bland annat med uppgiften "Vad kan man göra med en tegelsten" - rita eller skriv under 5 minuter. Först kom de självklara; bygga något, göra ofog osv. och det var rätt svårt att komma på något, för man vill ju gärna snabbspola framåt i processen och komma på den där fantastiska, nyskapande idéen redan i första ledet, men så funkar det ju inte, det står mest still i huvudet.
Sen fick vi samma fråga igen men 3 minuter på oss och du får inte rita/skriva samma sak som gången innan. Efter första vändan hade man fått igång hjärnan ganska bra så nu lyckades man få ihop fler saker och var inte lika låst i att det skulle byggas någonting. Märktes också en frustration över att behöva tänka kring något så tråkigt som en tegelsten vilket resulterade i spännande (destruktiva) saker att använda stenen till.
Sist fick vi samma fråga igen på 3 minuter men man fick inte använda något av det man skrivit/ritat tidigare och man får inte ta samma som någon annan i gruppen. En utmaning! Nu var alla låsningar sen innan borta och man kunde fritt komma på saker att använda stenen till.
Detta är något som man absolut kan tänkas göra med en grupp elever för att få dem att utmana sig själva och att ta nästa steg.
"Den ultimata idéen kommer aldrig först"
Kreativitet - att bygga upp, att skapa något. Destruktivitet ingår i den skapande processen. Att ha sönder det man gjort är viktigt för att komma vidare, att ha med sig något ifrån varje led i processen för att gå framåt.
Jag kom att tänka på klassikern "Kill your darlings", och lite så är det ju, att rasera det man vet/är trygg med. Att våga ifrågasätta även sin favoritidé i ljuset av den situation du befinner dig i, inte den du befann dig i när idéen uppstod. Är idéerna bra måste de tåla granskning, och även lysande idéer blir så småningom frånåkta. Det betyder inte att de varit fel, bara att det är fel att försvara dem längre än nödvändigt. Man måste våga förändra och för att gå vidare krävs att man kliver ur det man känner till eller kan bäst för att pröva någonting nytt.
Bra dag, men jag gillade de individuella uppgifterna mer än gruppuppgifterna eftersom jag upplevde att de gav och utmanade mig mer. Jag hoppas att klassens smekmånad snart är över.
[bild: min egen ur en bildserie som var en del av arbetsprovet till just denna utbildning]