onsdag 21 september 2011

KILL YOUR DARLINGS
Gårdagens workshop i Hammarkullen handlade om den kreativa processen, att våga förbehållningslöst och att komma vidare.

Detta illustrerades bland annat med uppgiften "Vad kan man göra med en tegelsten" - rita eller skriv under 5 minuter. Först kom de självklara; bygga något, göra ofog osv. och det var rätt svårt att komma på något, för man vill ju gärna snabbspola framåt i processen och komma på den där fantastiska, nyskapande idéen redan i första ledet, men så funkar det ju inte, det står mest still i huvudet.

Sen fick vi samma fråga igen men 3 minuter på oss och du får inte rita/skriva samma sak som gången innan. Efter första vändan hade man fått igång hjärnan ganska bra så nu lyckades man få ihop fler saker och var inte lika låst i att det skulle byggas någonting. Märktes också en frustration över att behöva tänka kring något så tråkigt som en tegelsten vilket resulterade i spännande (destruktiva) saker att använda stenen till.

Sist fick vi samma fråga igen på 3 minuter men man fick inte använda något av det man skrivit/ritat tidigare och man får inte ta samma som någon annan i gruppen. En utmaning! Nu var alla låsningar sen innan borta och man kunde fritt komma på saker att använda stenen till.

Detta är något som man absolut kan tänkas göra med en grupp elever för att få dem att utmana sig själva och att ta nästa steg.

"Den ultimata idéen kommer aldrig först"

Kreativitet - att bygga upp, att skapa något. Destruktivitet ingår i den skapande processen. Att ha sönder det man gjort är viktigt för att komma vidare, att ha med sig något ifrån varje led i processen för att gå framåt.

Jag kom att tänka på klassikern "Kill your darlings", och lite så är det ju, att rasera det man vet/är trygg med. Att våga ifrågasätta även sin favoritidé i ljuset av den situation du befinner dig i, inte den du befann dig i när idéen uppstod. Är idéerna bra måste de tåla granskning, och även lysande idéer blir så småningom frånåkta. Det betyder inte att de varit fel, bara att det är fel att försvara dem längre än nödvändigt. Man måste våga förändra och för att gå vidare krävs att man kliver ur det man känner till eller kan bäst för att pröva någonting nytt.

Bra dag, men jag gillade de individuella uppgifterna mer än gruppuppgifterna eftersom jag upplevde att de gav och utmanade mig mer. Jag hoppas att klassens smekmånad snart är över.

[bild: min egen ur en bildserie som var en del av arbetsprovet till just denna utbildning]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar