tisdag 15 april 2014

Research: mögel

- För svamp finns det i huvudsak tre sätt att växa: som jäst, vanlig svamp och som mögel. 

Vissa mögelsvampar utvecklar mer eller mindre giftiga och bakteriedödande ämnen för att hävda sig i konkurrensen med andra svampar och organismer. Vårt mest kända mögel är Penicillium Chrysogenum, vilket är den art som gett upphov till penicillinet. 

- Om mögel och andra svampar hade upphört att existera skulle ett mycket viktigt symbiosföhållande i naturen kallat Mykorrhiza gå förlorat. Mykorrhiza uppstår när svampar lever i symbios med en annan växt, där svampens svamptrådar växer tillsammans med växtens egna rötter och förser växterna med mineraler och vatten och där svampen i sin tur får socker i utbyte. Utan svampar skulle skogens ekosystem krascha och inte återhämta sig på ett par miljoner år, något som givetvis också påverkar oss människor. Svampar är alltså förutsättningen för liv i olika meningar.

- Kubikmetern luft som omger dig när du är utomhus innehåller upp till 10 000 mögelsporer.

- Det finns oändligt många variationer i levnadsförhållanden och beteenden hos svampar vilket gör det svårt för forskare att kartlägga dem fullt ut.

- En mögelodling kan leva länge och ständigt utvecklas, på en odling som fått stå ett tag kan en få se när möglet gör sig av med sin ”svett”, restprodukter som den inte behöver för tillfället, i form av droppar ovan på möglet.

Gör din egen mögelodling:
_ Du behöver ett kärl, helst en genomskinlig glasburk så att du kan se odlingen växa, med ett nästan helt tätt lock. Det är ohälsosamt att andas in ett högt koncentrat av mögelsporer.
_ Sedan behöver du vatten och ett organiskt material, det organiska materialet kan innehålla vatten och då behöver det inte tillsättas.
_ Ställ burkarna i solen i fönstret eller i kylskåpets mörker.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar