tisdag 6 september 2011

OFFENTLIGT RUM / RESEARCH
_Är ett begrepp i samhällsplanering för utrymmen i bebyggelse inomhus eller utomhus dit allmänheten har enkelt tillträde. Dit räknas framförallt gator, torg och parker. Mötesplats.

_artikel

_En offentlig plats är ett socialt rum som ett torg som är öppet och tillgängligt för alla, oavsett kön , ras , etnicitet , ålder eller socioekonomisk nivå . Det offentliga rummet har också blivit något av en prövosten för kritisk teori i förhållande till filosofin , (stads) geografi , bildkonst , kulturstudier , samhällskunskap och stadsplanering .

_De flesta gator, inklusive trottoar , anses vara det offentliga rummet, liksom torg och parker . Offentliga byggnader som är öppna för allmänheten, tex bibliotek, räknas också dit. Även om det inte anses vara offentliga rummet, kan privatägda byggnader eller egendom synlig från trottoarer och allmänna genomfartsleder påverka det visuella landskapet, till exempel genom utomhusreklam och därför även de räknas till det offentliga rummet.

_i nordiska länder som norge, sverige och finland räknas de flesta naturområden som det offentliga rummet, pga allemansrätten (rätten till gemensamma passage).

_rekreation och underhållning. allmänt anses alla ha tillgång till och använda det offentliga rummet.

_socialt konstruerande - skapar ett beteende eller koder för hur man skall bete sig på den offentliga platsen. begränsningar införs i utrymmet för att förhindra att vissa händelser inträffar ex. beteende som anses vara av dålig karaktär eller som stöds av lag.

_intresse för hur offentliga platser hanteras för att utesluta vissa grupper - särskilt hemlösa och unga människor. åtgärder vidtas för att göra det offentliga rummet mindre attraktivt för dem, bland annat borttagning eller utformning av bänkar för att begränsa deras användning för att sova och vila, begränsa tillträdet till vissa tider, låsning inomhus/slutna utrymmen. även funktionshindrade utestängda från vissa utrymmen.

[google & wikipedia]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar